Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Οι συγκρούσεις και η διαχείρισή τους μέσα στην οικογένεια

Οι συγκρούσεις είναι ένα αναπόσπαστο μέρος των ανθρωπίνων σχέσεων. Είναι, επίσης, βασικό κομμάτι στη διαδικασία ωρίμανσης των μελών μιας οικογένειας και των σχέσεών τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο να τις αναμένουμε, αλλά και να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε εάν θέλουμε να έχουμε «υγιείς» οικογενειακές σχέσεις.
Καθώς όσο και εάν προσπαθούμε να επιτύχουμε την τελειότητα, τέλεια οικογένεια δεν υπάρχει, είναι σημαντική η ανάπτυξη και καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως επικοινωνίας, επίλυσης διαφορών, κατανόησης, συμβιβασμού και σεβασμού, που συμβάλλουν στη διασφάλισης υγειών σχέσεων. Τα παραπάνω είναι εφόδια χρήσιμα όχι μόνο στον κάθε ενήλικα, αλλά πολύ περισσότερο στα παιδιά. Είναι λοιπόν καθοριστικός ο ρόλος των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών τους στις παραπάνω δεξιότητες.
Στο άρθρο συζητάμε για την αιτιολογία των συγκρούσεων αλλά και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη τους στην οικογένεια και θα προβληματιστούμε για τους τρόπους διαχείρισης των συγκρούσεων αλλά και τι μπορούν οι γονείς να κάνουν για να περιορίσουν την εμφάνισή τους στην οικογένεια.
Ορίζοντας τις συγκρούσεις
Πώς δημιουργούνται οι συγκρούσεις
Διαχείριση των συγκρούσεων
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επίλυση των συγκρούσεων
Αδυναμία επίλυσης συγκρούσεων
Κάνοντας το πρώτο βήμα
Βιβλιογραφικές πηγές
* Άρθρο με αφορμή σχετική ομιλία  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκέφτομαι ότι :