Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Επιφυλακτική, καχύποπτη και φιλονική (παρανοειδής)

Επιφυλακτικά άτομα απέναντι στους άλλους που αμφισβητούν τις προθέσεις των άλλων ή είναι εριστικά και κατηγορούν τα κίνητρα των άλλων είναι τα άτομα με την προσωπικότητά αυτή. Συνήθως αισθάνονται ότι οι άλλοι «τους ρίχνουν». Φοβούνται ιδιαίτερα μήπως βρεθούν σε ευάλωτη θέση και οι άλλοι τους εκμεταλλευτούν. Τα άτομα αυτά είναι υπερευαίσθητα στους υπαινιγμούς και στην ύπαρξη της παραμικρής υποψίας ότι οι άλλοι έχουν αρνητική διάθεση απέναντί τους. Όταν υποστούν κριτική ή υποτιμηθούν μπορεί να φτάσουν στο σημείο να αισθάνονται ότι καταδιώκονται. Ο φόβος αυτός και η ευαισθησία στην κριτική αντικατοπτρίζουν μια βαθύτερη έγνοια για τα λάθη και τις αδυναμίες τους. Τα λάθη όμως και τις αδυναμίες τους τα προβάλλουν στους άλλου και έτσι δεν τα βιώνουν ως δικά τους, αλλά ως προερχόμενα από τους άλλους. Έτσι τα άτομα αυτά απαλλάσσουν τον εαυτό τους από τα δυσάρεστα, ανεβάζουν την αυτοεκτίμησή τους, αλλά αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως απειλητικό και κακό.
Όταν έχουν προβλήματα έχουν την τάση να κατηγορούν τους άλλους για τα προβλήματά τους. Συγχρόνως αυξάνει η επιθετικότητά τους και (λόγω προβολής) η αίσθηση και ο φόβος ότι οι άλλοι θέλουν να τους κάνουν κακό. Έτσι μπορεί να καταλήξουν να γίνουν φοβισμένοι, καχύποπτοι, επιφυλακτικοί και φιλόνικοι. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί με τα άτομα αυτά και να μην εμπλακούμε σε διαμάχη μαζί τους.
Η στάση μας απέναντί τους θα πρέπει να είναι σταθερή, φιλική, χωρίς να τους πλησιάζουμε ιδιαίτερα, και όσο κι αν μας εκνευρίζουν, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους περάσουμε το μήνυμα πως τους καταλαβαίνουμε.